Waarom SEO zo moeilijk is

SEO is hard werk.

Hieronder een aantal argumenten die je kan gebruiken om aan je jouw baas of klant uit te leggen dat jullie morgen niet zomaar bovenaan in Google zullen staan.

1. Niemand kent de regels

Dont-hate-the-player-hate-the-game

SEO is geen exacte wetenschap en niemand (behalve Google zelf) kent alle spelregels. Zoekresultaten hangen af van tientallen factoren en een hele hoop bijkomende elementen. Niemand heeft echter het perfecte recept voor SEO. Zelf verklaarde Google Guru’s zijn digitale kwakzalvers. Specialisten die elke dag zwoegen en zo het beste uit zoekmachine marketing halen? Die bestaan wel.

Iemand die boven jou staat in de Google ranking? “Don’t hate the player, hate the game.”

Ps: Toch een aantal spelregels te weten komen?
– Moz durft 90 SEO ranking factoren vast te leggen
– Backlinko waagt zich aan 200 SEO factoren

2. De regels veranderen constant

Het is al vervelend om een spel te spelen waar niemand de regels echt van kent. Hier komt nog eens bovenop dat de scheidsrechter de spelregels om de haverklap aanpast. Google werkt elke dag aan hun algoritme om in het intussen onbevattelijke aanbod van online content, zo snel mogelijk het juiste antwoord te vinden op de vraag die hen gesteld is.

Naast de vele kleine doordeweekse updates, zijn er ook enkele grote updates geweest die de spelregels ingrijpend hebben veranderd. Zo hoorde je allicht al van de Panda, Pinguin, Hummingbird of Mobilegeddon update. Of zag je de Google for Jobs update passeren. Deze allen beschrijven zou me te ver leiden, daarom verwijs ik graag naar de Google Algoritme thread van Search Engine Land en het overzicht van alle SEO updates van Moz.

Onthoud: Het kan gebeuren dat technieken waar je vandaag punten mee scoort, je morgen de nek kosten. Up-to-date blijven is een absolute must.

3. Je moet een beetje nerd zijn

Mossie-nerd.jpg

SEO betekent enerzijds website optimalisatie door content (teksten, foto’s, URL’s, etc.) beter af te stemmen maar anderzijds jouw website ook op technisch vlak zo goed mogelijk laten presteren. Op een goede site vindt zowel de bezoeker als een zoekmachine alle content makkelijk en snel terug. Goed opgebouwde en mooie code is voor een zoekrobot wat een duidelijke navigatiestructuur is voor ons.

(NERD ALERT) Het gaat dan bijvoorbeeld om een meta title’s en descriptions, H1 en H2 tags, alt tags, sitemap.xml, een robots.txt, canonical tags, href language, site speed, indexable JS, etc…

Je moet met anderen worden voldoen aan een reeks technische vereisten. Een doorgedreven kennis van html, Javascript en CSS is daarom een absolute must voor elke SEO specialist.

4. Je moet een inventieve marketeer zijn

SEO gaat niet alleen om de technische aspecten. Je mag dan nog de best geoptimaliseerde website ter wereld hebben, indien niemand interesse heeft in wat je te vertellen hebt, zal je weinig resultaten boeken. Een goede online marketeer kent zijn business en potentiele klanten van binnen en van buiten. Zo ook een goede SEO specialist.

– Wat zijn de onderwerpen die mijn klanten interesseren?
– Welke problemen hebben ze?
– Welke oplossingen zoeken ze?

Wie rekening houdt met deze informatie creëert content die gevonden wíl worden. Meer hierover in punt 6 over content.

5. SEO = lange termijn

One-does-not-simply-get-to-the-top-of-google.jpg

SEO is een proces van lange adem, heel lange adem. Al wie beweert dat hij jouw website in no time op de eerste plaats in Google kan krijgen, heeft magische krachten of kan ontzettend goed lucht verkopen…

Zulke SEO’ers vallen binnen de kortste keren door de mand. Omdat het uberhaupt al onmogelijk is om positie 1 te garanderen. Laat staan dat het snel kan. Het uitwerken van een strategie, creëren en implementeren van goede content, het verkrijgen van kwalitatieve links, het opbouwen van jouw online autoriteit: al deze zaken en meer hebben nu eenmaal tijd nodig.

Als digitale marketer moet je durven denken op lange termijn. Geen gemakkelijke opdracht om verkocht te krijgen in een sales meeting. Maar hey… “Rome wasn’t built in one day”. En wil de sales manager toch “meteen resultaat”? Dat kan. Maar dan moet hij advertentiebudget ophoesten.

6. Content, content en nog eens content

De dagen waar je snel een pagina kon opmaken, een slap tekstje uitwerken en deze volstampen met zoekwoorden zijn voorbij.

Google is harder, beter, sneller, sterker en complexer geworden. Om competitief te blijven en kwalitatief verkeer naar jouw website te trekken via SEO heb je kwalitatieve content nodig. En dat is hard werken, heel hard werken.

Stel jezelf de vraag: lever ik écht een antwoord of oplossing aan de persoon die op zoek is naar “x”? Indien het antwoord nee is, herbekijk dan je publicatie want je zal er niet hoog mee scoren.

Content gaat ook verder dan het schrijven van een blogartikel. Denk er aan te diversifiëren. Content is ook video, infographics, checklists, interactieve quizjes, vragenlijsten, en nog zo veel andere vormen.

Verder zijn er naar mijn mening twee opties bij het creëren van deze content: Actualiteit & Top-topicals aan de ene kant en Evergreen content aan de andere kant.

Actualiteit & Top-topicals: 

Schrijf content die vandaag in de schijnwerper staat. Google alsook de online zoekers houden van nieuwe, verse berichten wanneer het over de actualiteit van de dag gaat.
+ Voordeel: Je kan inpikken op de actualiteit en indien jouw website reeds enige reputatie heeft opgebouwd, snel scoren in Google.
– Nadeel: Wanneer het onderwerp en dus ook jouw bericht oud nieuws is, zak je zo weg in de zoekresultaten.

Evergreen content:
Dit is content die nooit oud wordt en altijd vers en groen is. Hierbij ga je content creëren die, ongeacht de datum, relevant blijft. Ik denk hierbij aan een vakantie checklist, een how to artikel of een wikipedia-achtig artikel (vb: “Wat is de Google Panda update?”)
+ Voordeel: Dit type content gaat langer mee.
– Nadeel: Deze artikels vereisen een pak meer werk én zullen trager bovenaan de zoekresultaten verschijnen.

De ideale oplossing is een combinatie van beide types content in jouw content plan opnemen.

7. Cheaters will get caught

SEO is like Temptation Island

Je kan SEO vergelijken met Temptation Island: “Cheaters will get caught.”

Google maakt hierin geen onderscheid naar rang, naam of stand. Wie niet volgens de spelregels speelt, wordt gestraft (aka Google penalty).

Ook de grote spelers komen niet met een slippertje weg. Zo werd BMW volledig verwijderd uit de Google index. En ook Forbes magazine kreeg een tik op de vinger van Matt Cutts (hoofd van Google’s webspam team).

Het komt er dus op aan je website te optimaliseren op een manier die Google aanvaardt. In het SEO jargon hebben we het dan over White Hat SEO (goed) en Black Hat SEO (slecht). Hoewel niet alle regels gekend zijn, geef ik je twee tips mee:

1. Don’t be evil! (Google’s oude interne baseline, tegenwoordig: Do the right thing)
2. Indien een techniek niet koosjer lijkt, doe het niet.

8. Google knows best

Seo is als voetbal, behalve dat op het einde Google wint i.p.v. Den Duitser.
Wat ik wil zeggen: uiteindelijk beslist Google zelf wat wel en niet op hun felbegeerde zoeklijsten staat.

Je kan de posities waarop je belandt niet aanvechten of betwisten. Als content marketeer kan zoveel mogelijk regels in acht houden en AAA+ content creëren, uiteindelijk beslist Google.

Conclusie: SEO is hard werk.

Google-panda-hummingbird-pidgeon-pinguin3.jpg

Indien je bovenaan de zoekresultaten wil staan zal je een serieuze commitment moeten aangaan. Én volhouden.

Als afsluiter twee tips: bouw een team uit en blijf zelf up to date.

1. Bouw een team 

Beschik je niet over de nodige technische kennis? Haal iemand in huis of laat je op weg helpen door een expert. Bepaal daarna de thema’s en zoekwoorden die jouw doelgroep interesseren. Zorg vervolgens dat je over een team beschikt dat dit alles kan omzetten in een plan met straffe content.

2. Blijf Up-to-date

Up-to-date blijven in de snel veranderende wereld van SEO is een must.

Wie bij wil blijven en het bos door de bomen niet meer ziet, geef ik deze blogs mee:
– Google’s eigen SEO blog: https://googlewebmastercentral.blogspot.be/
– Het toonaangevende MOZ: https://moz.com/blog
Search Engine Land & Search Engine Journal
– Top overzichten en SEO guides van Backlinko
– Volg SEO god Brandon

Wow! Extra punten voor jou omdat je tot het einde gelezen hebt.
Jij bent fantastisch 🙂

Groeten,
Xaveer


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *